OLIVE GARDEN,
BANJOLE










OPIS PROJEKTA
Olive Garden u Banjolama predstavlja pažljivo komponiran ansambl restorana projektiranog prema Michelin standardima i apartmanskog objekta orijentiranog prema otvorenim vizurama mora.
Projekt usklađuje teren, program i regulativu u skladnu prostornu cjelinu gdje prirodno i izgrađeno djeluju neraskidivo povezano.
Idejni projekt Olive Gardena razvija se na parceli površine 2.020 m² u Banjolama, gdje se oblikuje ansambl dviju građevina – restorana i apartmanskog objekta. Organizacija je rezultat preciznog čitanja terena, regulative i funkcionalnog programa, pri čemu javni i privatni sadržaji tvore jedinstvenu prostornu cjelinu.
Restoran je smješten na najnižoj koti lokacije, oblikovan kao paviljon s ozelenjenim krovom koji vizualno produžuje pejzaž. Na taj način omogućuje se da i prizemne stambene jedinice apartmanskog objekta, smještenog na višem platou, ostvaruju pogled na more.
Apartmani se razvijaju kroz dvije etaže, s dvoetažnim jedinicama na gornjoj razini, što stvara prostornu raznolikost i dodatno otvara vizure prema jugu.
Geometrija čestice, s nepravilnim rubovima i visinskom razlikom od 5,5 metara, prenesena je u arhitektonski izraz pročelja. Zakrivljene linije oblikuju ujednačene krivine koje ublažavaju asimetriju i stvaraju smirenu cjelinu. Time arhitektura ne skriva ograničenja terena, već ih transformira u karakter projekta.
Javni prostor formira se između dviju građevina. Tu se nalaze kolni pristup, parkirališta i površine potrebne za sigurnost i intervenciju, dok se dodatne garaže smještaju u podzemnu etažu apartmanskog objekta. Organizacija prometa i pristupa uklopljena je u logiku cjeline, bez narušavanja odnosa između privatnog i javnog.
Sve stambene jedinice, kao i najreprezentativniji dijelovi restorana, orijentirani su prema moru. Terase i dnevni prostori usmjereni su prema jugu, dok zeleni krov restorana stvara iluziju vrta koji se stapa s horizontom.
Olive Garden u Banjolama postaje arhitektura koja usklađuje krajolik, program i regulativu. Restoran i apartmanski objekt nisu dva odvojena svijeta, nego povezani dijelovi jednog ansambla, u kojem prirodno i izgrađeno djeluju kao cjelina.







OPIS PROJEKTA
Olive Garden u Banjolama predstavlja pažljivo komponiran ansambl restorana projektiranog prema Michelin standardima i apartmanskog objekta orijentiranog prema otvorenim vizurama mora.
Projekt usklađuje teren, program i regulativu u skladnu prostornu cjelinu gdje prirodno i izgrađeno djeluju neraskidivo povezano.
Idejni projekt Olive Gardena razvija se na parceli površine 2.020 m² u Banjolama, gdje se oblikuje ansambl dviju građevina – restorana i apartmanskog objekta. Organizacija je rezultat preciznog čitanja terena, regulative i funkcionalnog programa, pri čemu javni i privatni sadržaji tvore jedinstvenu prostornu cjelinu.
Restoran je smješten na najnižoj koti lokacije, oblikovan kao paviljon s ozelenjenim krovom koji vizualno produžuje pejzaž. Na taj način omogućuje se da i prizemne stambene jedinice apartmanskog objekta, smještenog na višem platou, ostvaruju pogled na more.
Apartmani se razvijaju kroz dvije etaže, s dvoetažnim jedinicama na gornjoj razini, što stvara prostornu raznolikost i dodatno otvara vizure prema jugu.
Geometrija čestice, s nepravilnim rubovima i visinskom razlikom od 5,5 metara, prenesena je u arhitektonski izraz pročelja. Zakrivljene linije oblikuju ujednačene krivine koje ublažavaju asimetriju i stvaraju smirenu cjelinu. Time arhitektura ne skriva ograničenja terena, već ih transformira u karakter projekta.
Javni prostor formira se između dviju građevina. Tu se nalaze kolni pristup, parkirališta i površine potrebne za sigurnost i intervenciju, dok se dodatne garaže smještaju u podzemnu etažu apartmanskog objekta. Organizacija prometa i pristupa uklopljena je u logiku cjeline, bez narušavanja odnosa između privatnog i javnog.
Sve stambene jedinice, kao i najreprezentativniji dijelovi restorana, orijentirani su prema moru. Terase i dnevni prostori usmjereni su prema jugu, dok zeleni krov restorana stvara iluziju vrta koji se stapa s horizontom.
Olive Garden u Banjolama postaje arhitektura koja usklađuje krajolik, program i regulativu. Restoran i apartmanski objekt nisu dva odvojena svijeta, nego povezani dijelovi jednog ansambla, u kojem prirodno i izgrađeno djeluju kao cjelina.



Kontakt:
STUDIO LINIA d.o.o.
Vidikovac 13, 52100 Pula
+385 99 573 0479
info@linia.hr
Kontakt:
STUDIO LINIA d.o.o.
Vidikovac 13, 52100 Pula
+385 99 573 0479
info@linia.hr